4 Mart 2013 Pazartesi

Kadın ve Erkeklerde Genital Siğil ve Hpv


Bir önceki yazımızda seksin düşmanı genital siğiller konusuna değinmiştik. Bugün de aynı konuyu röportaj havasında değerlendireceğiz. Genital siğiller hakkında bilinmeyen ne varsa yazmaya çalıştık. Biraz uzun oldu ama çok yararlı bilgiler var keyifli okumalar diliyorum.


hpv virüsü
Hpv virüsü

KADIN VE ERKEKLERDE GENİTAL SİĞİLLER VE HPV

Yurt dışında uzun yıllardır üreme organlarında görülen genital siğiller şimdilerde ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Bunun pek çok sebebi olmakla beraber azımsanmayacak ölçülere ulaşıldığı tahmin ediliyor.

Kabaca genital siğil nedir?

Kadın veya erkeklerde görülebilen siğiller cinsel yolla bulaşan hpv nin yarattığı bir rahatsızlıktır. Daha çok 6-11 numaralı tipleri uçuk benzeri kabarcıklar şeklinde kendisini gösterir.

Genital Siğilin genital bölgede görüldüğünü biliyoruz ama tam olarak spesifik bir yeri var mı?

Derinizde veya vajinanın mukoza kısmında ıslak bölümde bulunabilirler. Genellikle kadın ve erkeğin genital bölgesinde ve anüsün etrafında görülmesine rağmen, ağızda,boğazda veya vücunudunuzun başka yerlerinde de çıkabilir. Ağızda çıkan siğiller hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Genital Siğilleri nasıl anlarız?

Genital siğilleri anlamak çok küçükken veya yaygın olmadan çok zordur.Küçük noktacıklar halinde karnabahara benzeyen bir yapıda olabilirler. Pembe, gri veya kahverengi olabilirler. Çok çok küçük olanlar için kesin tanı olması amacıyla kolposkopi yaptırmanız gerekebilir.
Genelde yakınma olmasa da kaşınma yapabilirler. Ortaya çıkan genital siğillerin kanser yapıcı etkisi olmamakla birlikte zamanla çoğalabileceğini de söylemek gerekli.

Genital siğil nasıl bulaşır?

Genital siğiller %95 cinsel yollarla bulaşır. Nadir de olsa ortak kullanım alanlarından da bulaşabilir. Havlu, tuvalet gibi nedenlerden ötürü bulaşabilir. Bulaşmanın gerçekleşmesi için tam olarak cinsel temasa gerek yoktur,sürtünme de virüsü bulaştırır. Ayrıca bakirelerde de genital siğil görülebilir.

Genital siğil kanser yapar mı?

Birçok kişinin cevabını çok merak ettiği sorudur. Genital siğil yapan hpv virüsleri kanser yapmaz.Ancak cinsel yolla diğer hpv tipleri ile karşılaşma ihtimali göz ardı edilmemeli.

Kondom genital siğilden korur mu?

Açıkcası sürtünmenin bile yeterli olduğu bir virüsten bahsediyoruz. Genede %50-60 seviyelerinde koruduğunu söyleyebiliriz.


Genital siğillerin tedavisi önemli mi?

Kesinlikle önemlidir. Genital siğillerin virüs depoları olduğunu söyleyebiliriz. Kendi kendine de kaybolabilrler ama bu süreyi kimse bilemez. Vücudun diğer bölümlerine de yayılabilirler. İnsanların sizden uzak durmalarını sağlayabilir o yüzden kesinlikle tedavi olmalısınız.

Genital siğiller nasıl tedavi edilir ?  

Koter (yakma),kriyoterapi (dondurma), lazer, eksizyon (kesip çıkarma) gibi cerrahi girişimler veya imikomod, podofilin gibi yüzeyel krem ve solusyonlarla tedaviler denenir. Siğilin yeri ,büyüklüğü, yaygınlığına göre tedavi yöntemine karar verilir. İlaçla tedavinin aylarca süreceğini  ilaca bağlı da, kaşınma, acıma, yanma gibi yakınmaların olabileceğini göz önünde bulundurmalıyız.

Genital siğiller tekrarlar mı? 

Evet  tekrarlama olasılıkları vardır. Görülemeyecek kadar küçük siğillerin tedavi edilememesi, ilaçlı tedavinin yeterli süre uygulanmaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve HPV virusu taşıyan kadın veya erkekle  cinsel beraberliğin devamı genital siğillerin tekrar ortaya çıkma riskini arttırır.

Genital siğillere karşı nasıl önlem alabiliriz? 

Tek eşlilik prensibi olmazsa olmaz diyebilirim veya güveli birliktelikler önemli. Kondom kesinlikle ilişkide kullanılmalı. Oral seksten uzak durulmalı.

HPV  aşısının  uygulanabileceği  ideal dönem  12-13 yaşlar civarıdır.

Hpv aşını çocuklarınıza yaptırmanızı öneririz. Günümüzde Türkiye'de hpv aşısı sgk tarafından karşılanmıyor. Biraz külfetli olsa da (750 TL) yaptırmanız yararınıza olacaktır.

HPV aşısının koruyuculuğu yüksektir. Bir çok araştırmada 10 yıla kadar koruyuculuğu kanıtlanmıştır. Hayat boyu koruyacağı düşünülmektedir.

Ancak aşının hem genital siğillere hem de rahim ağzı kanserine karşı tam anlamıyla koruma sağladığı düşünülmemelidir. Rahim ağzı kanseri yapan virüs tipine henüs aşı geliştirilmedi.

HPV aşısı rahim ağzı kanserine sebep olan HPV türlerinin %70 ine karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Türk Jinekoloji Derneği  ve Jinekolojik Onkoloji Derneği  HPV aşısını önermektedir.

2 Mart 2013 Cumartesi

Seksin Dusmani: Genital Sigiller


Kadınların cinsel hayatlarındaki en önemli korkularından biri genital siğiller. Eşler arasında ciddi anlamda güven bozukluklarına yol açabiliyor. Ancak genital siğiller sadece güven konusunda sorun teşkil etmiyor, tedavi sürecinde geç kalındığı takdirde kansere dönüşme riski oldukça yüksek.
genital siğil
genital siğil

Genital siğil hastalığına sebep olan virüsün adı: Human Papilloma Virüs (HPV) olarak bilinir ve yaklaşık 100 çeşidi vardır. Rahim ağzı kanserine yol açan hpv virüsü olmakla beraber sorun teşkil etmeyen hpv virüsleri de vardır. Bulaşma şekli cinsel ilişki esnasında olur. Cinsel ilişkide her zaman korunmanız gerekmektedir ancak bazen bu yeterli olmayabilir.
Sinsi Düşman...

Genital siğil gibi viral enfeksiyonlar hücre içerisine girdiğinde uzunca bir süre sessizce kalabilir. Kişinin en zayıf anını bekleyerek bağışıklığın düştüğü anda sizi vurur. Ancak normal şartlarda temastan 8 hafta gibi bir süre sonra genital siğiller görünür. Genital siğiller vajina çevresinde,içinde,rahim ağzında veya makatta olabilir. Koyu kahve tonlarında,yüzeyde yüksek, kabarık, kibrit çöpünün başına benzer görünümde olurlar. Yaygın olabilmesi muhtemeldir.

Genital Siğilleri Nasıl Tedavi Etmeliyiz?

1-) İlaç: İlaç uygulamaları çok uzun zaman alır ve sabırlı olmanız gerekir. Sadece siğilin olduğu bölgeye uygulanır ancak ulaşılamayan bölgeler sorun yaratır.

2-) Cerrahi Yöntemle: Yakma tedavisi bu grupta devreye girer. Bulunduğu bölgeye göre anesteziye ihtiyacınız olabilir çünkü acılı ve sancılı olabiliyor. Bu yöntemde süre ilaçla tedaviye göre daha kısadır diyebiliriz. İz kalma ihtimali de vardır.

3-) Bitkisel Yöntem: Bu yöntem benim sizlere şiddetle tavsiye ettiğim tedavi şeklidir. Ağrısız,sancısız ve çok kısa bir sürede doğal yollarla siğillerinizden kurtulursunuz. Bitkisel yöntem hakkında inceleme yazımı okumanızı tavsiye ederim. İnceleme yazısı için tıklayınız.

Rahim Ağzı Kanseri ve Aşı
rahim ağzı kanseri
rahim ağzı kanseri
 Rahim ağzı kanserine karşı üretilmiş aşılar yaygınlaşmaya başladı. Hpv nin bazı türlerine karşı bu aşıların etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kanserden koruyucu etkisi vardır. Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre korunmasız ilişkilerde kadınların hpv virüsünü kapma olasılığı %40 olarak verilmiştir. Bu ciddi bir rakamdır. Bu siğillerin kansere yol açıcı etkisinin olabileceği göz ardı edilmemelidir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...